МОЈЕ ПРЕОБРАЖЕЊЕ

ПОСТЕКОЛОГИЈА

Ух, полако пролази овај Глупи Август како га, иначе, народ зове, а у коме се свашта исподешавало, бар, овде, код мене, а колико видим и широм планете. Прво смо, некако, прегрмели Дане Банице у Белој Паланци када се сјатило око четрдесет хиљада гостију из Србије, али и Бугарске. А Баницијада ће ми остати у лошој успомени, јер само појео некакву љуту баницу са сиром од које ми је три дана била горушица коју сам лечио „стомаклијом“.

После Баницијаде, имали смо у Мокри традиционални турнир у малом фудбалу, а овчије пљескавице је, поред терена правио славни Горча, бивши власник кафане „Орач“, а где су долазили, чак, из Београда на његове пљескавице. Свако турнирско вече појео бих по једну Горчину пљескавицу, мада сам од роштиљског меса одустао. А Павле, онај агент ЦИА, чија је дужност да ме од неког чува, јео је по три пљескавице сваке вечери, уз три кригле пива! Стрвина остаје стрвина, свеједно да ли га плаћа ЦИА или БИА. Завршне вечери турнира победила је „Мокра, пет промила“, а у екипи не знаш ко је гора пијандура; да ли Змија или Пеђа Калакурдија, а ни Игор Бердуљац не заостаје за њима. У финалу је Змија постигао оба гола и освојише тако 80.000 динара! Мало ли је! Колико само гајби пива може да се купи за те паре, мој Србине!?

Сутра увече, Баки је добио 800 евра за певање на журци поред Мокранског врела! Знам, помислили сте на Бакија што је, недавно, постао директор ЈП „Пошта Србије“. Али, где би, бре, он певао за 800 евра у некој тамо вукојебини, размислите мало, људи моји! Елем, на Мокранском врелу певао је Баки, а он је Циганин ромског порекла, рођен у Миријеву, одрастао у Земуну, а сада, због жене, живи у Бања Луци. Имао је подужу паузу у каријери и зато сада почиње да пева за сићу, а на белопаланачкој Баницијади, Наташа Беквалац је мазнула 16.000 евра, бајо! И, не пева Баки лоше неки његов фолк-рок, али после четрдесет минута изгореше каблови на појачалима! Уследила је пауза док не стигоше каблови из Ниша, али за то нисам имао живаца! Напустио сам журку, јер два сата не бих чекао ни Боб Дилана!

Е, сад долази оно најважније! Ноћ, уочи Преображења, када у Белој Паланци почиње вашар, у кафићу „Лагуна“, мој пријатељ Мишко Феја показује ми, на мобилном телефону, како рекламирам неки лек, неке масти против костобоље!? И, гле, заиста, мој лик, мој глас, само што говорим на хрватском! У шоку схватим да сам постао жртва вештачке интелигенције, а друштванце из „Лагуне“ ме завитлава да сам се продао Хрватима за ситне паре, баш, као Баки за 800 евра! Наравно, нисам ни покушавао да се браним. Више ме је бринуло да не осване нови спот у коме браним геј бракове или величам Хитлера! Од свега тога ухвати ме паника јер, ето, свашта је у стању да ти приреди вештачка интелигенција!

Сутрадан, на Преображење одшетам, увече, до белопаланачког вашара, тамо, иза стадиона „Рајко Митић“. А испред стадиона бронзана фигура Рајка Митића који се спрема да шутне фудбал, да центрира испред противничког гола. И бронзани Рајко, кога је, иначе, крстио мој деда, белопаланачки поп Воја, гледа ме онако, испод ока, и прекорева: „Еј, куме, мој куме, зар да за ситне паре постанеш Хрват!? Обрукао си, бре, и дедовину и Белу Паланку!“ Оћутао сам, ни реч нисам рекао. А шта да кажем!? Све је масло вештачке интелигенције којој људски род, све више, верује!

И, одједном, учинило ми се, да је и белопаланачки вашар ујдурма вештачке интелигенције! Нема разапетих и задимљених шатри, нема ни пискавих певачица, а не врте се ни прасићи, ни јагњићи на ражњу! Нема ни оних мекика које хрскају под зубима од вашарске прашине. Добро, ту су возићи, аутомобилчићи, али уместо старих климавих рингишпила постављени неки нови, огромни, али нико не гарантује да се и они не могу, сваког часа, срушити… Једном речју, осећао сам се као Алиса у земљи чуда! Ето, то је било моје Преображење у коме су ме од Србина преобразили у Хрвата, продавца лекова против костобоље.

Обавестио сам о свему моју Александру која је са Веком и децом негде на крајњем југу Грчке, и, она ми је, убрзо, послала SMS поруку: „Фикон Профолин, facebook налог где је објављен видео је лажни налог. Пише да је особа из Миколајава, из Украјине. Ти подаци су, наравно, лажни, а наведен је и лажни број телефона. Рекламира се препарат против болова костију, али не може да се наручи. А то што говориш на хрватском језику је зато што вештачка интелигенција не уме да говори србски језик.“

Карл Густав Јунг ме теши: „Не секирај се, мој дечаче! Из авиона се види да је реч о јефтиној монтажи, поготово што су ти у уста ставили ијекавски, хрватски говор. И сада си, ваљда, коначно схватио колико је опасна вештачка интелигенција, да је опаснија и од нуклеарног оружја, и да њеном злоупотребом може доћи и до Трећег светског Рата! А видим да и ви Срби, у Нишу градите велики научни центар у коме ће се развијати вештачка интелигенција, а све под патронатом Ане Брнабић. А она је, запамти, моћнија од Вучића! Она седи у Комитету 300! И зато, уз борбу против литијума, треба да почне и борба против вештачке интелигенције, а чије си сатанске моћи осетио на својој кожи!“

После ове Јунгове напомене сетио сам се Александра Дугина који је на једној трибини у Београду говорио о опасностима вештачке интелигенције. Тада сам га питао; не мисли ли да је и Исус из Назарета производ вештачке интелигенције? Згранут питањем, Дугин је смушено одговорио: „Извините, али ја сам православац!“ Ту сам му скресао: „Опростите, ја сам мислио да сте филозоф!“ И нисам хтео да му објашњавам да је Исус из Охрида, разочаран пропалим устанком против Римљана решио да се врати у Индију. Али, пре тога, решио је да опчини апостоле и ученике који су у њега посумњали, те се на гори Тавор код Ваљева преобразио, засијао као Сунце! То је урадио, баш, на дан када вода и камен мењају своју природу. То Исусово Преображење било је величанствено и Јевреји су одлучили да гору Тавор из Србије преселе у Израел, а да Исуса Србина претворе у дрводељиног сина из Назарета не би ли тако завладали светом, и, гле, то им је, мање више, успело.

Моја Црна ће, пак, овако да ме изненади: „Наравно да сам и ја против вештачке интелигенције. Али, живо ме занима да ли би ти и даље био против ње, ако би почела да шири причу о твом сеоском комунизму!?“


Објављено