ЉУДИ СА КОЈИМА САМ ПИО

ПОСТЕКОЛОГИЈА

Заборавио сам да вам кажем! Ономад, када сам са мојим Путином и његовом Каћушом пио еспресо у Белој Паланци и када Путин није хтео да ми одговори да ли ће Додик из Бања Луке да гађа, рецимо, Франкфурт руским оружјем, донео ми је књигу „Људи са којима сам пио“ Небојше Богдановића – Мајора, иначе, нашег заједничког пријатеља. И, не бих сада набрајао с ким је Мајор све пио, јер бих, сигурно, неког важног пропустио. Рећи ћу вам само да је Мајор пио са Фиделом Кастром и са Шојгуом, да видите о каквом се лику ради.

Пре него шта вам испричам нешто више o Мајору, не могу се отети утиску да ће Руси, убрзо, стићи у Бања Луку, наравно, не само са рукама у празним џеповима. А Путин, истим послом, скокнуо и до Северне Кореје тако да се Столтенберг, већ, у гаће укакио. А укакили се и у Босни. Зукан Хелез, министар одбране БиХ тражи да Реублика Српска промени име и да се подели на два кантона (!?). Он, у паници, и прети: „Ако до нечега дође, Срби ће извући дебљи крај!“ Ваљда зато што и НАТО шаље свакојако оружје у Босну. Него, нису се само утроњали Босанци, већ, и Американци! Јер, руске нуклеарне подморнице, увелико, крстаре на педесетак километара од Сан Франциска, а Медведев поручује: „Американци ће дрхтати од руског гнева!“

Него да се вратим Мајору. Зближили смо се пре седам година на снимању мог филма „Безбожник“. Наравно, у том филму ја сам тај „безбожник“ Пејча коме се Господ у ноћи пред Богојављење јавља да би му поручио да ће, ускоро, да „опет пусти Велики Потоп, а да је њега Пејчу одабрао да претекне, ел је од Нојеву семку“ те да треба да се повуче на Суву планину и тамо направи Нојеву лађу. И Пејча је послушао Бога, али сви су се у његовој Мокри узнемирили, па и игуман оближњег дивљанског манастира, али, бато мој, узнемирила се и држава. Зато СДБ шаље Мајора да контролише шта се око „безбожника“ Пејче дешава, па ако треба и да га кокне, а све на радост СПЦ. И Мајор ће, на крају, и да кокне Пејчу, али, гле, Пејча ће васкрснути! Јер, ако је „васкрснуо“ Исус из Назарета, зашто не би и Пејча из Мокре!?

Елем, снимање овог филма зближило ме је са Мајором и са њим сам, и те како, пио његову ракију мученицу коју је доносио из његовог родног Боњинца са оне стране Суве планине. Али, са Мајором сам пио и врхунска аргентинска вина у његовој викендици у Крупцу на Нишави. На крају толико смо се спријатељили да је Мајор говорио о мом роману „Право лице Агате Кристи“, на промоцији у нишком Културном центру. Том приликом Мајор је рекао: „Нећу вас уверавати да је Агата Кристи родом из Мокре и да је њено право име Драгомирка Крстић. Нити ћу да тврдим да је она убица из ‘Оријент експреса’. Али, вам као некадашњи криминалистички детектив који је разговарао са многим криминалцима, а међу њима је било и тешких убица, настојећи да продрем у мозак Агате Кристи, у њена размишљања и осећања, могу рећи да не верујем да романи Агате Кристи могу бити само плод бујне и невине маште.“ Тако је Мајор, на дискретан начин, подржао моју теорију да је Агата Кристи убица из „Оријент експреса“.

На тој промоцији у Нишу, мој Мајор је, пак, испричао, по мени, нешто много важније. А рекао је ово: „Присуствовао сам сусрету Драгана Јовановића са инжењером агенције НАСА који је дошао у његово Видово да мери брзину одашиљања сигнала из Мокре у свемир! Агенција НАСА је, иначе, потврдила постојање Космичког левка над Мокром, а о чему је Драган говорио деценијама уназад и себе сматра Чуварем Космичког левка. Елем, инжењер агенције НАСА питао је Драгана: ‘Како сте могли да знате за постојање Космичког левка када се то може утврдити само помоћу скупих, софистицираних апарата?’ Драган, седећи на троношцу и наслоњен леђима на столетни запис храст, мртав ладан, каже: ‘Како да не знам када сам кроз тај Космички левак сишао са Сиријуса!’ Запањен одговором инжењер из агенције НАСА, у неверици гледа у Драгана и поглед му кроз њега одлази далеко у свемир’“

Тако је било, Мајор је то све лепо испричао. И могу само да додам да ми НАСА није ни до колена! А, иначе, све што добијам са Сиријуса, одмах шаљем људима, али, авај, они ме све више сматрају за сеоску луду! Јер, јелда, тврдим да је Александар Велики био Буда, а да са његовим сином Исусом из Охрида почињу Хуманизам и Ренесанса те да је Немања праунук римског цара Константина Великог. Али, моје je да причам шта ми стиже са Сиријуса, по цену да ми не гине оближња Топоница.

Него, ових дана, читам по таблоидима да су ванземаљци одавно међу нама. То је, додуше, тврдио и Веља Балетан из Мокре који се са њима и сусретао те су и њега, као и мене, држали за сеоску замлату. А научници са Харварда претпостављају да су ванземаљци наши сродници, да су криптоземљани и да они имају моћ да се преруше у људе и уклопе у нашу цивилизацију. Бернард Кејс, директор овог истраживања претпоставља да су „ванземаљци, заправо, припадници људске врсте који су савладали путовање кроз време и да су нам дошли из будућности“!!?

К.Г.Јунг, мој гуру из Швице, одушевљено, кличе: „Звучи примамљиво, али колико је веровати Јеврејима са Харварда? Јер, они тврде и да је Подунавље њихова, јеврејска прапостојбина, а да су винчанска цивилицазија и култура њихове! Мучи их само винчанско писмо, стара србска ћирилица, србска боговица која је Србима од Бога дата. Ваљда ће о томе ванземаљци, кад тад, проговорити.“

Моја Црна све окреће на шалу: „Можда су ванземаљци, заиста, Срби који нам долазе из будућности, јер су се, можда, ужелели ракије мученице. И, можда, ћеш ускоро са Мајором и са њима да пијеш ракију мученицу. А, можда, си и ти, мој мучениче, ванземаљац који је залутао међу људе, међу твоје Мокранце!“

П.С. Бајдвеј, пораз од Енглеза који су претрпеле наше девојчице у копачкама није ме, уопште, дотакао. Јер, те девојчице су представнице једне губитничке, немањићке Србије којој не припадам.


Објављено